Eerste diploma’s Radicale vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®

De eerste studenten hebben het diploma Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® ontvangen. Het is een verrijkt praktijk-leertraject dat zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz samen met mboRijnland en LOI Hogeschool hebben ontwikkeld.

Ondanks de regen was het donderdag 26 september een zonnige dag aan de Leidse Breestraat. Vier studenten Helpende Zorg & Welzijn straalden namelijk toen zij hun diploma in ontvangst namen. Niet zomaar een diploma, maar dat van het project Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Studenten Naoual, Corina, Ashley en Michelle zijn de eersten die de praktijk-leerroute hebben doorlopen en hun zorgdiploma behaalden.

Bij RVWO staat het welzijn van de bewoner voorop. Er is in de opleiding meer aandacht voor het welbevinden van bewoners, voor het unieke van ieder mens en de wensen die bewoners nog hebben. Wat verder heel bijzonder is, is dat studenten van verschillende niveaus (Helpende Zorg & Welzijn, Verzorgende Individuele Gezondheidszorg/Medewerker Maatschappelijke Zorg en MBO-Verpleegkundige) gezamenlijk les krijgen in één klas. Hierdoor kunnen studenten veel van elkaar leren en zich ook optrekken aan andere studenten.

 

Diploma met een plusje

Volgens Annette van Krimpen, directeur mbo college Welzijn & lid programma management team CIV Welzijn & Zorg, betekent dit dat de studenten die hun diploma voor Helpende hebben gehaald, eigenlijk een plusje achter hun naam hebben staan. Ze hebben veel meegekregen van hun collega-studenten die een andere opleiding deden en behaalden hierdoor ook hogere cijfers. Annette feliciteerde de vier studenten: “Ik ben ontzettend trots op deze vier studenten. Zij hebben allemaal binnen een jaar hun opleiding afgerond en dat was lang niet altijd makkelijk. Ze zijn de eerste groep die met Waarde-vol Onderwijs begon en hebben hierdoor behoorlijk gepionierd.”
Pieter de Jong, directeur intramurale dienstverlening, bij ActiVite, is erg blij met deze vernieuwing in het zorg- en welzijnsonderwijs. “We zijn bij ActiVite actief bezig met het vernieuwen van de zorg. Van familieparticipatie, tot leefplezier en natuurlijk door Waarde-vol Onderwijs. Ik vind dit een mooie en belangrijke beweging. Studenten gaan op de werkvloer het gesprek aan met de oude garde over wat belangrijk is in de zorg. Hierdoor ontstaan er ook bij medewerkers die al heel lang bij ons werken nieuwe inzichten.”
Edwin Kalblfeisch, lid raad van bestuur bij Topaz, is trots op de unieke samenwerking tussen drie zorgorganisaties, twee onderwijsinstellingen, LOC Waardevolle zorg en het zorgkantoor. “En dat het dan ook gewoon lukt, is natuurlijk helemaal bijzonder”. Hij bedankte alle betrokkenen voor hun enorme inzet.

Pleisters

Studieloopbaanbegeleiders Ada Hoogendoorn en Astrid Molenaar van MboRijnland reikten de diploma’s uit aan de vier studenten. Ook hadden ze een toepasselijk cadeautje voor hen meegebracht: een doosje met pleisters. Eric Bartels, locatiemanager van Rustoord en Duinrand van DSV|verzorgd leven, speldde de studenten allemaal het insigne Helpende Zorg & Welzijn op. Ada en Astrid spraken vol passie en trots over het doorzettingsvermogen van de studenten en hadden voor iedere student een persoonlijk woordje. Ook de medestudenten van de opleidingen MBO- Verpleegkunde en VIG, die samen met Naoual, Corina, Ashley en Michelle in de klas hadden gezeten en zelf nog verder gaan met hun opleiding, waren natuurlijk bij de diploma-uitreiking aanwezig. Ook zij waren super trots. Naoual, Corina, Ashley en Michelle werden met bloemen overladen en Michelle kreeg zelfs een mooie sjerp en een baret van haar klasgenoten. Michelle was wat beduusd door de ware bloemenzee: “Ik heb thuis niet eens een vaas.”

Baangarantie
Met hun diploma en het insigne op zak kunnen de studenten aan de slag bij de zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz. Studenten RVWO krijgen bij aanvang van hun studie namelijk een baangarantie.

Meer weten over het project Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®?
Kijk dan op: www.waardevolonderwijs.nl, volg onze sociale media of meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws