Gastvrijheid met een glimlach bij mboRijnland

De locatie van mboRijnland Leidschendam-Voorburg stond vorige week donderdag compleet in het teken van gastvrijheid. Studenten van de opleiding Internationaal Manager Retail & Hospitality zijn namelijk verantwoordelijk voor het bezoekersontvangst tijdens de Masterclass Hospitality die mboRijnland in samenwerking met het Platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt organiseert. De toekomstige gastheren- en vrouwen staan door deze studieopdracht met twee benen in de praktijk en vervullen hun rol met verve. “Welkom! Wilt u een frambozencocktail? Veel plezier gewenst vandaag!”, is een veelgehoorde uitspraak op de onderwijslocatie.

Er moeten extra plekken worden gecreëerd vanwege de vele bezoekers die af zijn gekomen op de uitnodiging voor de masterclass. Het zijn niet alleen de studenten die na hun gastheerschap de Masterclass Hospitality – als onderdeel van hun lesprogramma – volgen. Ook medewerkers van mboRijnland, partners van het samenwerkingsplatform en wethouder Astrid van Eekelen (Economie inclusief aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt) zijn naar de masterclass gekomen.

Genieten
“Ik heb mogen genieten van het warme welkom van de studenten vandaag”, opent de wethouder. Astrid van Eekelen is ook voorzitter van het Platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt en neemt de aanwezigen mee in de ambitie van dit samenwerkingsverband in Leidschendam-Voorburg: onderwijs, overheid en ondernemers bij elkaar brengen. “Leuke ideeën delen om goed op elkaar aan te sluiten. Antwoorden vinden op vragen als: wat vindt een ondernemer belangrijk? Wat kan hij overbrengen op een student? Wat willen studenten leren en wat is nodig in praktijk?”, aldus de wethouder. De masterclass Hospitality is een van de resultaten van de samenwerking. En er volgen in de toekomst nog meer masterclasses.

Voor ieder beroep
Hospitality. Wat is dat nu eigenlijk? Cindy van Kleeff en Jacqueline Veth ontwikkelden hierover bij mboRijnland een lesprogramma. Het draait om het prettige gevoel dat je een klant geeft als hij gebruik heeft gemaakt van jouw dienst of product. Of je nu werkt in de zorg, horeca of detailhandel. Het is belangrijk voor ieder beroep.

Maak gewoon bijzonder
Wat is hét geheim van gastvrijheid? Inhoudelijk spreker en inspirator op het gebied van gastvrijheid Suzan Vink nam de aanwezigen mee in haar onthulling van dit geheim, namelijk de formule gastheerschap + gastgerichtheid = gastvrijheid. Om deze rekensom te kunnen maken, zijn aandacht, respect en gunnen de basisingredienten. “Gastvrijheid zit in aandacht geven aan de alledaagse dingen. Voor jou zijn die gewoon, maar voor de gast kunnen die bijzonder zijn. Door daar aandacht aan te besteden, maak je pas echt het verschil bij de ander. Maak gewoon bijzonder!”, aldus Suzan. “Mensen vergeten wat je hebt gezegd, ze vergeten wat je hebt gedaan, maar ze vergeten nooit het gevoel dat je ze hebt gegeven”, voegt ze daar nog aan toe.

Het programma zit erop en de studenten en andere geïnteresseerden kunnen met een tas vol inspiratie naar huis. Maar niet zonder passende afsluiting. “Wat wilt u drinken bij de borrel?” vragen de studenten die hun rol als toehoorder hebben ingeruild voor die van gastheer. Zo werd deze middag niet gewoon, maar bijzonder gastvrij.

Gerelateerd nieuws