13
maart
2018
|
10:43
Europe/Amsterdam

Kick-off VerpleegThuis Zoetermeer: een living lab van CiV Smart Technology

Rabobank+Kickoff+VerpleegThuis

Hoe kunnen dementerende ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, het liefst samen met hun partner? Voor medewerkers van VerpleegThuis te Zoetermeer is dit een dagelijks terugkerende vraag. Om slimme technologische oplossingen te bedenken is een samenwerking opgezet tussen VerpleegThuis en docenten/studenten van mboRijnland. Het project valt onder de vlag van CiV Smart Technology en wordt ondersteund door Rabobank Regio Den Haag.

Op 13 maart vond in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer de kick-off plaats van dit praktijkgerichte leertraject. Een groep studenten samengesteld uit drie studierichtingen, docenten en opdrachtgever VerpleegThuis gaan de komende maanden aan de slag om technische oplossingen te bedenken die ondersteunend zijn aan het werk van VerpleegThuis. De studenten en docenten zijn afkomstig van Smart technology, ICT en Gezondheidszorg. Zij gaan in multidisplinaire teams brainstormen over mogelijke oplossingen en aanpak. Met behulp van een scrummethode concretiseren ze vervolgens de opdracht en benoemen een mogelijk eindresultaat.

Succesvolle pilot in 2017

Vorig jaar heeft een eerste pilot veel inzicht opgeleverd: er is een technische oplossing bedacht om de cliënten te kunnen volgen door continue locatiebepaling. Deze oplossing geeft een beeld van het gedrag van de cliënten, zodat de medewerkers van VerpleegThuis adequaat kunnen handelen. VerpleegThuis was zeer enthousiast over met name de originele ideeën van de studenten. ‘Alleen al het feit dat er zoveel meer mogelijk is dan waar wij aan gedacht hebben, biedt zo veel perspectief’, aldus Hanna Lionahr van VerpleegThuis.

Er worden overigens geen kant en klare producten geleverd door de studenten, wel geven zij de mogelijkheden aan voor technische oplossingen en bouwen ze aan eventuele prototypes. Het blijft tenslotte onderwijsinnovatie, een andere omgeving waarin de studenten moeten kunnen leren. ‘Het project heeft voor onze studenten een groot leereffect. Zij doen niet alleen kennis op, maar juist veel vaardigheden’, aldus Arno Smit, docent ICT mboRijnland. Cindy van Zon, docent Verpleegkunde vult aan: ‘Onze studenten verpleegkunde zien dit project als een mogelijkheid om met hun zorgervaring en kennis een belangrijke bijdrage te leveren. Dit project is een unieke plaats waar zorg en technologie elkaar ontmoeten.’

In juni 2018 zullen de resultaten worden voorgelegd aan de opdrachtgever VerpleegThuis. De docenten én VerpleegThuis medewerkers zullen de studenten beoordelen op hun prestaties.