Kruiwagens voor Rembrandt

Docent Steven van der Pad: “Toen Tjeerd met deze vraag bij ons kwam, ben ik op zoek gegaan naar een goede afbeelding van zo’n kruiwagen. Die vond hij in het schilderij De Kwakzalver van Jan Steen. Met dit voorbeeld zijn de studenten aan de slag gegaan. Zelf de maten achterhalen van alle onderdelen van de kruiwagen. Daarna rekenden de studenten dit door en bepaalden ze de afmetingen van het hout. Door het maken van een zogenoemde ‘uitslag’, maakten zij de mallen voor de kruiwagen. De kruiwagens zijn volledig uit eikenhout gemaakt. Alleen de nagels en banden zijn van smeedijzer.”

De kruiwagens doen dienst op zaterdag 13 en zondag 14 juli 2019 tijdens de Leidse Rembrandt Dagen. Van 11 tot 17 uur wordt het gehele Pieterskwartier in Leiden getransformeerd tot de zo authentiek mogelijke zeventiende-eeuwse wijk, compleet met vele honderden acteurs en figuranten, historische gebruiksmaterialen en andere rekwisieten uit die tijd. Ook de jonge Rembrandt zal er zijn. Kunstenaar Theodoor Flach, artiestennaam Papatio, is het hoofd van de decorgroep in het historisch festival. Hij nam de drie kruiwagens in ontvangst

Voorzitter van de Leidse Rembrandt Dagen, Tjeerd Scheffer, is zeer gelukkig met de samenwerking én de kruiwagens: “Wat een vakmanschap leggen die jongens en de docent aan de dag. En wat een gevoel voor het oorspronkelijke timmerambacht laten zij zien. Pure reclame voor wat het MBO Rijnland voor de samenleving betekent. En dan bedoel ik vooral het afleveren van vaklieden en in ons geval ook nog eens deze rekwisieten voor de Leidse Rembrandt Dagen”.

Gerelateerd nieuws