mboRijnland sluit aan bij versnelde opleiding tot kok

Het gaat hierbij vooral om volwassen zij-instromers die alsnog hun diploma willen halen of om personen die zich om willen laten scholen. Tijdens het eenjarige traject werkt de student en volgt hij door het jaar heen in totaal 20 lesdagen bij mboRijnland in Leiden. Na dit jaar ontvangt de student het diploma voor de opleiding kok niveau 2. De opleiding wordt betaald door de werkgever en leidt vaak tot een vaste baan. De eerste lichting bij mboRijnland begint in september 2019.

“Er is al jaren een tekort aan goed opgeleid horecapersoneel in onze regio”, zegt Eric van Vliet, teamleider bij mboRijnland. “Dat horen we van alle kanten. Dus toen De Horeca Groep Leiden ons benaderde om samen met hen een eenjarige opleiding aan te bieden, hadden we daar zeker oren naar. We vinden het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om aan dit soort initiatieven mee te werken. Het blijkt keer op keer dat talent niet altijd ontdekt wordt of pas op latere leeftijd. En het past ook in het idee van een Leven Lang Ontwikkelen, waar wij als school sterk op inzetten.”

20 lesdagen

De opleiding tot kok is er vooral een in de praktijk. De student werkt bij het betreffende bedrijf en krijgt daarvoor gewoon betaald. Daarnaast volgt hij 20 lesdagen bij mboRijnland bij de locatie Leiden Bètaplein, naast station Lammenschans. De lesdagen zijn geheel gericht op het vak als kok. De aanstaande koks krijgen er keukentheorie, warenkennis, leren over verschillende eetculturen en -wensen en brengen die ook meteen in praktijk.

Aanmelden

De opleiding is een initiatief van de Horeca Groep Leiden om het tekort aan goed horecapersoneel aan te pakken. Zij riep twee jaar geleden de Horeca Groep Leiden Academy, de naam van de opleiding, in het leven om zelf jong en talentvol personeel te werven en op te leiden. Het succes van de opleiding was zodanig, dat er ook komend studiejaar weer een vervolg aan wordt gegeven. De Horeca Groep Leiden Academy is een samenwerkingsverband tussen vier Leidse horecagroepen: De Horeca Groep, De Brasseriegroep, Schuitemaker-Vis en Rebel Horeca. Aanmelden kan via www.dehorecagroep.nl/academy.

Gerelateerd nieuws