Project Klaver 4 begeleidt jongeren naar een gezondere leefstijl

Een uniek project om op een intensieve en innovatieve manier jongeren blijvend op gezond gewicht te krijgen, dat is Klaver 4. Twaalf jongeren tussen 12 en 15 jaar zijn oktober vorig jaar begonnen aan dit traject.

Er wordt gewerkt in teams van vier personen: twee jongeren met overgewicht, een student van het mboRijnland Sport & Bewegen en een student Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden. De teams maken hun eigen plan en komen twee keer per week samen. Bewegen en sporten staat voorop. Zo wordt er getraind in een sportschool, anderen leren boksen of gaan joggen. Daarnaast spreken de jongeren met hun coaches over wat ze kunnen doen om gezonde gewoontes aan te leren. Ook de ouders worden actief bij het project betrokken. Duurzaam veranderen van leefstijl op het gebied van voeding en beweging lukt het beste met voorbeeldgedrag, zo blijkt uit onderzoek.

ADO Den Haag – FC Twente

Na een half jaar hard werken aan een gezondere leefstijl is het tijd voor een uitje naar de eredivisiewedstrijd ADO Den Haag –Twente. Voor de meeste jongeren is het de eerste keer dat ze in een stadion komen. Ze kijken hun ogen uit. Deelnemer Kai komt vaker bij ADO. Hij draagt met trots de nummer 4 van de markante verdediger Tom Beugelsdijk.

Coach Caroline Bremmer, derdejaars student Sport & Bewegen, begeleidt samen met Nina van der Wel, student Toegepaste Psychologie, Abir en Assia. ‘Het is mooi om te zien hoe de jongeren zich ontwikkelen. Je merkt dat ze een band krijgen met elkaar. Ze helpen elkaar, juist op moeilijke momenten’, aldus Caroline.

Kilo’s

Sommige deelnemers zijn al heel wat overtollige kilo’s kwijtgeraakt. Caroline vertelt dat hier niet teveel nadruk op ligt. Bewegen staat centraal. Het eerste half jaar hebben we veel cardio gedaan in de sportschool. En nu het mooier weer wordt, gaan we lekker buiten voetballen’, aldus Caroline.

Stichting Zorg en Zekerheid

Anja Vollering is projectleider van Klaver 4. Zij is psycholoog en de bedenker van dit project. Het project wordt gefinancierd door stichting Zorg en Zekerheid. Ook Anja benadrukt dat gedragsverandering centraal staat, waarbij voorbeeldgedrag een belangrijke rol speelt. Te snel afvallen leidt tot het jojo-effect. Het beste is geleidelijk je leefstijl veranderen! ‘Maar enkele deelnemers deden wat aan sport, nu ligt dat percentage op 100%. En mooi meegenomen is dat tweederde op dit moment een lager BMI heeft dan vóór het project.’ Ze heeft net te horen gekregen dat het project volgend jaar waarschijnlijk een vervolg krijgt. ‘Dat is goed nieuws voor deze groep jongeren. Zij kunnen – als ze dat willen – deelnemer blijven en daarmee ondersteund worden in hun weg naar een duurzame, gezonde leefstijl’.

Of deelnemer Illias er volgend jaar bij is, weet hij nog niet. Hij heeft nu al veel geleerd over voeding, leef- en eetgewoonten.

Meer weten over het project Klaver 4?

Gerelateerd nieuws