Tekenen voor sterk Techniekonderwijs in Zoetermeer

Woensdag 27 maart tekenden het Oranje Nassau College Clauslaan, het Stedelijk College, mboRijnland, de gemeente Zoetermeer en verschillende bedrijven een samenwerkingsovereenkomst voor meer techniekonderwijs in Zoetermeer. Deze overeenkomst maakt de weg vrij voor een subsidieaanvraag van drie miljoen.

De vraag vanuit het bedrijfsleven naar goed opgeleid technisch personeel neemt toe. Daarom is het gewenst dat meer jongeren technisch onderwijs gaan volgen en investeert het Rijk in totaal 100 miljoen euro in het techniekonderwijs. Met dit geld kunnen onderwijs en bedrijfsleven samen projecten opzetten. Arjan de Jong, adjunct-directeur van Oranje Nassau College Clauslaan “Wij gaan hier in Zoetermeer verschillende projecten opzetten, allemaal om jongeren te stimuleren om voor een opleiding in de techniek te kiezen. Dit begint met een project samen met de basisscholen. Vervolgens bieden we in het vmbo ook weer projecten aan die leerlingen enthousiasmeren om technisch onderwijs te volgen, uiteindelijk uitkomend bij de beroepsopleidingen in het mbo en bedrijfsleven. Samen met hen kunnen we door deze subsidie inspirerende programma’s maken. Denk bijvoorbeeld aan allerlei nieuwe techniek zoals robotica, domotica, duurzame energie en ict.”

Nieuwe vakken

Techniek ontwikkelt zich zo snel dat de scholen nu nog niet weten hoe de technische arbeidsmarkt eruitziet als de leerlingen gaan werken. Vmbo en mbo moeten daarom hun onderwijs voortdurend te vernieuwen. Zo worden er nieuwe technische keuzevakken ontwikkeld zoals duurzame energie, robotica en domotica. Ook kunnen vmbo leerlingen delen van de opleiding volgen op het mbo en binnen bedrijven.

Ondertekenaars van het convenant zijn: Oranje Nassau College Clauslaan, Stedelijk College, mboRijnland, Bouwend Nederland, Dura Vermeer, Bouwmensen, Metaalunie, Installatiewerken Zuid-Holland, Haagbouw en Schildersvakschool.

Gerelateerd nieuws