Zestien docenten Gezondheidszorg en Welzijn klaargestoomd voor toekomst

mboRijnland is op stoom als het gaat om vernieuwend onderwijs. Dat blijkt wel uit de 16 docenten van de MBO Colleges Welzijn en Gezondheidszorg die woensdag 19 juni in Zoetermeer vol trots hun Bewijs van Deelname van de training Werkplekcoach Werkplekleren met Leertechnologie ontvingen. In vijf avonden werden zij de afgelopen periode door Sonja Jong, expert werkplekleren en docent, en Annette van Krimpen, lid programmamanagement CIV Welzijn en Zorg, klaargestoomd voor het onderwijs van de toekomst. Met hun deelnamebewijs op zak, zijn de docenten klaar voor diverse BBL-klassen Verpleegkunde en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker die na de zomer onderwijs bij ons volgen via beeldend trainen. De studenten staan met hun benen middenin de praktijk en zijn werkzaam bij welzijn- en zorgorganisaties LUMC, Marente, Gemiva en kinderopvangorganisaties Junis en Eigen en Wijzer.

Ontwikkelsprong
Maar belangrijker is dat deze vorm van onderwijs kansen biedt voor meer reflectief leren. Daar is het werkplekleren namelijk vooral op gestoeld: 40% van het leren is gericht op verbinden, 20% op verdiepen en 40% op reflectie. Bij de verbinding draait het om de leeromgeving waarin de student leert. Dit is namelijk niet het klaslokaal, maar de werkplek zelf. Er is ruimte voor verdieping: welke kennis is extra nodig om het (toekomstig) beroep goed uit te kunnen oefenen? En een groot deel van de leermethode is gericht op het reflecteren op jezelf. En feedback (kunnen) geven op elkaar. Docenten die de stap naar vernieuwing hebben durven zetten, namen de bijna 50 aanwezige collega’s – geïnteresseerden in het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn & Zorg – met veel enthousiasme mee in hun ontwikkelsprong.

Vertrouwen
“Meer Digitaal leren sluit aan bij de huidige tijd. Uitwisseling met het werkveld is ontzettend leerzaam. Wij merken ook dat de rol van de docent steeds meer verschuift naar die van coach. De student blijft continu eigenaar van zijn eigen leerproces en die beweeg je als coach steeds meer naar ontwikkeling toe. We noemden dat binnen de training ‘growth mindset’, aldus Walter van de Vusse, een van de docenten die de vaardigheden van het werkplekleren inmiddels rijk is. Hij voegt daaraan een waardevol element toe: “Deze nieuwe onderwijsmethode creëert ook situaties waarin studenten vertrouwen krijgen om fouten te maken. En bovendien stimuleert het beeldtafelleren alle zintuigen en dit stimuleert weer het leren”.

Ook Walter zijn ‘vernieuwingscollega’s’ Ada Hoogendoorn, Karin Vlieland en Astrid Molenaar stralen als zij vertellen over hun leerervaring. Waarom ze meedoen? “Meer vernieuwing is noodzakelijk omdat studenten de praktijk in willen. En de praktijk staat te springen om onderwijs op de werkvloer. Om bij te blijven is het van belang dat je er als docent op uit gaat. En dat hebben we gedaan. Wij zijn nog steeds onderdeel van ons eigen team, maar ook aangehaakt bij het CIV Welzijn en Zorg: de motor van het toekomstige onderwijs van mboRijnland. Wij zijn blij dat wij hebben gesolliciteerd op deze rol en nu aan de slag gaan met het onderwijs van de toekomst en raden het alle docenten aan. Wij zijn zo enthousiast, dat we het ook echt kunnen uitdragen en dat gun je iedereen”, vertelden zij aan de groep.

Op je handen zitten
Natuurlijk kleeft aan ieder voordeel altijd wel een uitdaging. De uitdaging voor de docenten? “Ik heb gemerkt dat het een kunst is om op je handen te zitten tijdens de lessen. Je merkt dat je als docent snel wilt antwoorden, maar dat is met deze werkvorm nóg meer aan de student, aldus Ada.
Het nieuwe leren doet niet alleen iets met je handen, maar ook met je hart als je luistert naar de studie-ervaring van Véronique Hermans. “Toen ik tijdens een informatiebijeenkomst over het werkplekleren hoorde ging mijn hart sneller kloppen. Na ruim 9 jaar werkervaring als gespecialiseerd pedagogisch medewerker en 7 jaar als praktijkopleider kreeg ik nu de kans om vanuit de praktijk studieverbindend bezig te zijn. Er ontstaat nu tijd en ruimte om verdiepend te denken. Daarmee ontwikkelen we niet alleen onze studenten, maar ook onszelf”.

Gerelateerd nieuws